Kopano is een Delfts bedrijf dat opensource softwarepakketten maakt voor e-mail en videobellen.
In maart stelde Kopano de videoconferentiedienst Meet gratis beschikbaar. Sindsdien is het gebruik vervijfvoudigd.
Door de coronacrisis is videovergaderen steeds gebruikelijker. De Amerikaanse concurrent Zoom kampt bovendien met privacy- en veiligheidsproblemen.
Kopano wil een opensource alternatief bieden voor diensten van grote techbedrijven, zodat organisaties volledige controle hebben over hun data.
Hangouts, Microsoft Teams, WebEx, Zoom. Thuiswerkend Nederland gebruikt de afgelopen weken massaal videovergadertools om met collega’s te overleggen. Maar Kopano? Daar zullen de meesten niet van hebben gehoord.
Toch heeft het Delftse softwarebedrijf het aantal gebruikers van zijn videoconferentiedienst Meet zien vervijfvoudigen de afgelopen maand, zegt CEO Brian Joseph tegen Business Insider. En ook de omzet is in maart flink toegenomen.
Onder meer in Spanje en Italië, twee landen die zwaar getroffen zijn door de coronapandemie, zijn er veel gebruikers bijgekomen. “Ik denk omdat mensen op zoek zijn naar oplossingen waar ze niet voor hoeven te betalen en waar hun privacy geborgd is”, aldus Joseph.
Kopano biedt softwarepakketten voor e-mail en videobellen aan, die zijn uit te breiden met documentuitwisseling, chatten en meer. Het is vergelijkbaar met Office 365 en G Suite, met dit verschil dat Kopano opensource is en op eigen servers kan draaien. Zo hebben bedrijven en organisaties volledige controle over hun data.
Het in 2016 opgerichte bedrijf is een voortzetting van Zarafa, dat eveneens in Delft is ontwikkeld. Kopano heeft 25 werknemers en een gemeenschap van enkele honderden programmeurs die gezamenlijk bouwen aan de software.
Zoom was een makkelijk doelwit
Medio maart besloot Kopano zijn videobeloplossing gratis beschikbaar te stellen. “Ten eerste omdat we het belangrijk vinden dat er keuze is. Dat er samenwerkingssoftware op de wereld is die niet van een partij komt”, zegt Joseph. “Dat is onze missie. Daar komen wij ons bed voor uit.”
Maar een gratis dienst is ook goede promotie. Wat dat betreft had de timing niet beter kunnen zijn, nu Zoom in opspraak is gekomen door een reeks privacy- en veiligheidsproblemen.
Het Amerikaanse beursgenoteerde bedrijf lekte duizenden e-mailadressen van gebruikers, stuurde ongevraagd gegevens naar Facebook en door beveiligingsfouten was het voor onbekenden mogelijk vergaderingen binnen te dringen.
“Zoom heeft de nadruk gelegd op snelle adoptie door het heel makkelijk te maken om anderen uit te nodigen”, zegt Bob Huisman, hoofd product van Kopano. “Omdat het ook nog eens een clouddienst is, word je een makkelijk doelwit van mensen die daar misbruik van willen maken.”
Veiligheid staat bij Kopano voorop
Bij Kopano ligt de nadruk op veiligheid. Het Delftse bedrijf maakt gebruik van WebRTC, een opensource oplossing voor videobellen in de browser die binnen Google is ontwikkeld. “Dat grote platform is vrijgegeven als standaard. Dat stelt ons in staat om als kleine organisatie te concurreren met Microsoft en Zoom”, zegt CEO Joseph.
In tegenstelling tot Zoom communiceren gebruikers niet via servers van de aanbieder van de videodienst. De videoconferenties zijn peer-to-peer; gebruikers praten direct met elkaar zonder tussenkomst van andere partijen.
Ook zijn alle gesprekken end-to-end versleuteld, zodat niemand behalve de deelnemers de inhoud kan ontcijferen.
“Security en privacy zitten in het ontwerp van al onze producten”, aldus Huisman. “Dat brengt wel weer uitdagingen met zich mee die opgelost moeten worden als je wilt opschalen.”
Bij een vergadering met vier personen gaan er drie audio- en videosignalen van jouw apparaat naar de andere deelnemers, en jij ontvangt drie audio- en videosignalen. De browser moet die verschillende datastromen tegelijkertijd versleutelen, ontsleutelen en verwerken. Bij vier deelnemers is dat nog te doen, maar bij tien vergt dat veel rekenkracht.
Kopano werkt aan een oplossing om meerdere datakanalen samen te voegen om zo videovergaderingen met tientallen personen soepeler te laten verlopen.
Alternatief bieden voor Microsoft
Het vier jaar oude softwarebedrijf heeft duizenden klanten over de hele wereld, van de maakindustrie tot deeltjesversnellerinstituut CERN. Die betalen een vast bedrag per gebruiker per jaar.
Ongeveer de helft van de klanten komt uit Duitsland. Volgens Joseph is daar de beweging het sterkst om minder afhankelijk te zijn van techreuzen uit Silicon Valley.
Afgelopen oktober lanceerden de Duitse en Franse overheden het Europese alternatieve cloudnetwerk Gaia-X, waarmee de landen hun ‘digitale soevereiniteit’ terug willen winnen.
“Bedrijven moeten zelf controle hebben over hun digitale data. Daarvoor is in Duitsland nu veel in gang gezet”, zegt Joseph. Zo heeft de deelstaat Hessen het gebruik van Microsoft Office 365 door scholen verboden, omdat het in strijd is met de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Er is onvoldoende controle mogelijk over de gegevens van gebruikers.
Over een ding wil Joseph duidelijk zijn: Microsoft vervangen is niet zijn hoofddoel. “Onze missie is het bieden van een alternatief. Ik denk dat dat de grootste uitdaging is voor Frankrijk en Duitsland. Ze zijn afhankelijk van één leverancier en moeten daardoor steeds op de grens van de wet in discussie.”
De coronacrisis kan wat dat betreft een springplank zijn voor Kopano. Thuiswerken is nu definitief doorgebroken, denkt Joseph. En dat zorgt, door het gebruik van software om op afstand te werken, voor een nieuwe focus op privacy. “Mensen zullen het belang van digitale hygiëne sneller inzien.”
Lees meer:
- Hoe Sytse Sijbrandij van GitLab een miljardenbedrijf maakte
- Amazon-CTO Werner Vogels wil dat ziekenhuizen patiëntgegevens opslaan bij de techreus, maar dat ligt gevoelig
- TomTom wil het Netflix voor autonoom rijden zijn met extreem gedetailleerden kaarten
- Wij gingen langs bij Infotheek in Leiden, de grootste refurbisher van iPhones en computers in Europa